Mestonderzoek:

Het controleren van de wormbesmetting vormt een essentieel onderdeel van de verzorging van uw paard. Vroeger werd er standaard op gezette tijden een ontwormingsmiddel toegediend, maar door de steeds groter wordende resistentie en het gebrek aan nieuwe ontwormingsmiddelen, moeten we nu zeer overwogen ontwormingsmiddelen inzetten. Om te bepalen of een dier ontwormd moet worden wordt er mestonderzoek gedaan.

 

Er zijn 7 soorten wormen van belang bij het paard:

- de bloedworm (Strongylus vulgaris)

- de kleine bloedworm of winterworm (Cyathostominae)

- de spoelworm (Parascaris equorum)

- de veulenworm (Strongyloides westeri)

- de aarsmade (Oxyuris equi)

- de lintworm

- de longworm

Spoelworm (Parascaris equorum):

De volwassen spoelworm leeft in de dunne darm van vooral veulens en jaarlingen. Dieren ouder dan 3 jaar hebben meestal voldoende weerstand opgebouwd, waardoor ze geen volwassen wormen bij zich dragen en nauwelijks last hebben van deze worm. De volwassen wormen produceren eieren die via de mest op de weide komen en zich daar bij warm weer ontwikkelen tot infectieuze larven. De larven worden door het grazende paard opgenomen en maken vervolgens in het paard een trektocht naar en door de longen. In de longen worden ze opgehoest en doorgeslikt, waarna ze in de dunne darm ontwikkelen tot volwassen wormen. Eieren op de wei kunnen tot wel 3 jaar overleven buiten, waardoor de besmetting overgedragen wordt van veulen van dit jaar op veulen van volgend jaar.

 

Klachten zijn over het algemeen een snotneus, hoesten en soms benauwdheid, slecht groeien, slecht in het haarkleed zitten en matige eetlust Ook kunnen grotere hoeveelheiden volwassen wormen in de darm zorgen voor koliek, doordat ze de darm afsluiten. Berucht zijn ook de acute heftige koliek direct na het ontwormen, omdat de wormen dan massaal afsterven of de wormen worden hard als satéprikkers waarna ze door de darmwand prikken.

 

Mestonderzoek kun je doen tussen maart en november en meestal vanaf dat de veulens 4 maanden op de wei hebben gelopen. Volwassen wormen kun je ook in de mest aantreffen, het lijkt dan op spaghetti.

Lintworm:

De volwassen lintworm zit in de darm op een plek waar de darm vrij nauw is. Daar kan de worm voor verstopping en dus koliek zorgen. De worm vind je meestal niet in mestonderzoek, maar onderzoek heeft wel aangetoond dat er een relatie is tussen koliek en de aanwezigheid van lintworm. Advies is om 1 keer per jaar tegen lintworm te behandelen en dan het liefst in het najaar.